Skapa rörelse

En grupp som besöker metodverkstan har bayblade som temaarbete på sin avdelning, med vad är en bayblade?

När de kommer till Metodverkstan berättar barnen inlevelsefullt vad en bayblade är för jag, Frida, har ju faktiskt ingen aning. Efter en stund förstår jag att det påminner om en leksakssnurra, en spin top, där man använder händer eller snöre för att ge fart åt en figur. Figuren snurrar sedan runt en axel på en balanspunkt. Bayblade är en japansk produkt som även blivit en manga-serie och bland barn i förskoleåldern är den omåttligt populär.

bayblade underdel

Barnen tillverkar egna bayblades i återbruksmaterial. Ett syltlock, en pastasnäcka och en kork blir en utmärkt konstruktion! Materialvalet sprider sig som en löpeld i lokalen och de flesta tillverkar med just den välvda pastasnäckan i botten. En pojke berättar om att hans teknik är att använda båda händerna när han ger fart åt sin, han har märkt att det fungerar bäst.

IMG_9975

Vi diskuterar tillsammans hur det kommer sig att dem snurrar olika länge. Barnen kommer med hypoteser om storlekens betydelse och huruvida sättet man ger fart på påverkar snabbheten i rotationen. En lärarstudent har smyckat sin med paljetter och när vi snurrar den på golvet lyser solen från fönstret vilket skapar en reflektion på golvet i en rosa nyans. Men vad cool! En ny ämnesdidaktisk dimension på projektet öppnar sig när hypoteser som rör optik börjar sprida sig i rummet.

Samtidigt har vi klätt in en drejskiva i plast och ”snurrmålar” en bit bort i verkstan. Centrifugalkraften och tekniken som gör att färgen slungas utåt mot kanterna fascinerar barnen och turtagningen och samarbetet som uppstår under processen är fantastiskt härligt att se. Ett sånt här projekt kan ta vilka vägar som helst och jag längtar redan efter att få se vad vi ska hitta på nästa gång, för nu kan jag en hel del om bayblades. Faktiskt!

 

Frida Samuelsson

Om Frida Samuelsson

Arbetar som handledare i Metodverkstan som är en del av Österåkers Pedagogcentrum. Estetik har alltid legat mig varmt om hjärtat och började egentligen med en stor passion för sång och musik. Det sägs att jag sjöng innan jag kunde prata och med åren har de kreativa uttryckssätten blivit mer och mer integrerat med mitt intresse för barns utveckling och lärande. Metodverkstan som lokal är verkligen en plats som föder lust, lust till skapande och möten. Precis där vill jag vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *