Elevrådsutbildning 4 maj

IMG_6957 - KopiaIMG_6946 - KopiaIMG_6976 - KopiaIMG_6972 - Kopia

Vuxna ska vara lagom nyfikna, acceptera att barn kan ha rätt och vara mer engagerade. Det är viktigt för unga att alla är lika värda, att ta hand om, stötta och hjälpa varandra och att ha förståelse för att vara annorlunda. Det här är något av allt som kom fram under elevrådsutbildningen den 4 maj. I KF-salen samlades under dagen totalt 80 elevrådsrepresentanter från 6 skolor. På förmiddagen var det representanter från låg- och mellanstadiet, på eftermiddagen var det från högstadiet. På dagordningen: – Information om FNs barnkonvention och Barn- och ungdomspolicy för Österåkers kommun – Grupparbete där det i mindre grupper diskuterade kring 2 frågor:

  • Vad engagerar (är viktigt för) dig?
  • Vad kan vuxna göra för att lyssna mer (bättre)?

-Frågestund med kommunalråd Mathias Lindow (L)

Mathias fick svara på frågor om allt från pingisintresse till det svåraste beslut han har varit tvungen att ta som politiker. Samtalen berörde glädje, sorg, utmaningar och möjligheter. Varken Mathias eller eleverna höll tillbaka utan alla frågor välkomnades så och alla svar.

Grupparbetet sammanfattades i kollage där eleverna skrev ord och meningar som svar på frågorna, här kommer ett urval.

Det här engagerar (är viktigt):
Trygghet, vara snälla mot varandra, skolan, äta bra, vänner, fritid, idrott, vuxna, glädje, familj, våga göra fel, kärlek, respekt, allas lika värde, sociala medier, må bra, röra på sig, få komplimanger, lyssna på varandra…

Det här kan vuxna göra:
Försöka förstå hur barn och unga tänker, vara mer uppmärksamma, lägga bort telefonen, vara ärliga, gyllene regeln, inte stressa så mycket, man ska kunna säga till om man är utfryst, låt barn vara delaktiga, diskutera, vara mer engagerade, svara, var positiva mot barn, ge riktiga förklaringar, titta på den du pratar med…  

Medföljande lärare fick i uppgift att observera de positiva processerna i rummet och gav eleverna följande feedback: – Mod att möta nya människor – Samarbete – Engagemang – Diskuterar – Säger vad man tycker – Kommer med förslag på förbättringar – Delar med sig – Tar ansvar – Lyssnar på alla – Positiv attityd – Lyssnar – Vågar – Ledarskap – Glädje

Det här är våra ungdomar! De vill ha möjlighet att prata, lyssna och reflektera. De vill att vuxna ska vara närvarande och uppmärksamma. De vill bli tagna på allvar och respekterade och de är genuint nyfikna på nya människor, nya miljöer och de vill att alla ska ha samma möjligheter.

Syftet med dagen var att skapa medvetenhet kring barns och ungas rättigheter, globalt och lokalt. Den utgångspunkten ledde till samtal om skyldigheter, ansvar, respekt och samarbete. I grupparbetet fick alla arbeta med representanter från olika skolor. Att det samarbetet flöt kanon från första stund imponerade stort på närvarande lärare. Dagens höjdpunkt var nog ändå att få träffa Mathias och få ett ansikte (och ett hjärta) på en politiker. Stort tack för ditt engagemang och din öppenhet Mathias!

Det var ett storartat nöje att ha dessa ungdomar på besök. Det var fantastiskt att få samarbeta med lärare som var med och vi ser alla fram emot att följa upp detta tillfälle ute i skolorna och på nästa utbildningstillfälle.

Tusen tack! Lottie Skarstedt, Ungdomslots och Jaana Suorsa Barnombud

Profilbild

Om Lottie Skarstedt

Österåkers Ungdomslots jobbar för att unga ska ha möjlighet att påverka. I den här bloggen lyfts ungas engagemang, glädjen i det vi åstadkommer och vikten av att uppskatta det. Tipsa Ungdomslotsen om det som görs på er skola av era elever så det kan lyftas här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *